Jak funkcjonuje opera, jak powstaje przedstawienie, co dzieje się za sceną – to wszystko zobaczyć będzie można w programie „Kultura od kuchni”. Cykl programów edukacyjnych pod takim tytułem na zlecenie Narodowego Centrum Kultury przygotowuje firma producencka Wiernik Pro. 12 odcinków przygotowywanych jest we współpracy z Ministerstwem Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Emitowane będą od stycznia w TVP 1 przed południem.
Ekipa z kamerami obserwowała wczoraj (19 listopada) pracę Opery i Filharmonii Podlaskiej w Białymstoku. Wcześniej kręcone były zdjęcia w Muzeum Fryderyka Chopina, Teatrze Narodowym, Teatrze Polskiego Radia. Swoją działalność pokazywała m.in. Fundacja Archeologia Fotografii. Ekipa towarzyszyła także aktorom na planie filmu „Kamienie na szaniec”, który reżyseruje Robert Gliński. Przygotowywane są także programy o street arcie czy cyfryzacji.
„Kultura od kuchni” skierowana jest do dzieci i młodzieży. Dlatego program prowadzi i przewodnikiem po różnych instytucjach jest 12-letnia Magda Gabrysiak. Magda mogła w Białymstoku zajrzeć za kulisy, przyglądać się pierwszej próbie z kostiumami i dekoracjami do opery „Traviata” . To kolejna wielka realizacja w Operze i Filharmonii Podlaskiej. Magda rozmawiała z reżyserem spektaklu i dyrektorem OiFP Roberto Skolmowskim oraz scenografem Pawłem Dobrzyckim. Obserwowała pracę solistów, uczestniczyła w zajęciach żonglerki zorganizowanych dla Chóru dziecięcego czy w nauce samby dla starszych chórzystów. „Jeździła” zapadnią, zaglądała do kabiny oświetleniowców, dowiedziała się jak powstaje wirtualna karnawałowa „Wenecja” na scenie . Poznawała magię teatru i opery. Efekt zobaczymy po Nowym Roku na antenie TVP 1.
Foto Michał Heller/OiFP